Fysias on asiantuntevaa fysioterapiapalvelua j voimaharjoitteluvalmennusta tuottava yritys.
Ydinosaamisalueita ovat tuki- ja liikuntaelimistön
fysioterapia sekä äitiysfysioterapia.

 

YHTEYSTIEDOT

Puh. 044 2450 512

E-mail: ftanniina.sivonen@gmail.com

Si-nivel

Mistä on kyse?

Si-nivelet muodostuvat lonkkaluiden ja ristiluun väliin. Si-niveliä on kaksi, oikealla ja vasemmalla. Nivelpinnat ovat muodoltaan melko tasaiset ja nivelrakenne on lähes liikkumaton ja sitä ympäröi hyvin vahvat nivelsiderakenteet. (Lähde 1.)

Si-niveltä ja nivelten toiminnallisuutta on tutkittu paljon. On voitu osoittaa, että nivelen liikkeen luotettava manuaalinen tutkiminen on käytännössä mahdotonta. (Lähde 2.) Kannattaa siis suhtautua varauksella jos olet saanut kuulla, että si-nivelesi ovat pois paikoiltaan tai hieman huonossa asennossa.

Ottaen huomioon kyseisen nivelen anatomian ja alueen toiminnallisuuden, myös si-nivelten manipulaation on syytä suhtautua varauksella. (Lähde 3.) 

Lantion seutua manipuloitaessa olet saattanut kuulla naksahtavan ääneen, mutta mistä ääni onkaan kuulunut? Lähes liikkumattomasta, kehon vahvimpien nivelsiteiden tukemasta rakenteesta vai pari senttiä ylempää lannerangan alimpien nikamien nivelrakenteista? Suurella varmuudella jälkimmäisestä!

Voivatko si-nevelet sitten oireilla edes? Kyllä voivat?

Si-niveltä ympäröivät pehmytkudosrakenteet voivat ärtyä joskus helpostikin ja toistuvasti. Myös tietyt reumasairaudet voivat oireilla si-nivelissä. 

Si-nivelet voivat oireilla myös raskausaikana. Odotusaikana kehon nivelistö on joustavampi hormonaalisista syistä. 

Tutkimusnäyttö kuitenkin osoittaa, että itse si-nivelet, rakenteensa vuoksi, eivät ole alttiita yliliikkuvuudelle edes raskausaikana. (Lähde 4.) Mutta ympäröivät nivelet kyllä ovat. Vielä kun otamme huomioon keskivartalon ja lantion asennossa, hallinnassa ja voimantuotossa tapahtuvat muutokset odotusaikana, ei ole ihme, jos si-nivelet hermostuvat.

Jos lantion alueen ja pakaran yläosan kipu vaivaa, paljonkin on tehtävissä! Ei niinkään taikatemppujen muodossa, mutta monella muulla tapaa. Tervetuloa vastaanotolle!

Lähteet:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10703111/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10688957/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31987543/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22284767/