Fysias on asiantuntevaa fysioterapiapalvelua sekä PhysioPilates-ohjausta tuottava yritys.
Ydinosaamisalueita ovat äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia sekä tuki- ja liikuntaelimistön
fysioterapia.

 

YHTEYSTIEDOT

Puh. 044 2450 512

E-mail: ftanniina.sivonen@gmail.com

Äitiysfysioterapia raskausaikana

Raskausaika tuo suuria muutoksia naisen kehoon ja mieleen. Moni odottaja voi hyvin läpi raskausajan, jopa paremmin kuin koskaan ennen. Raskausaikana naisen kehossa estrogeenihormonin pitoisuus lisääntyy 100-1000 kertaisesti. Estrogeeni tuo elinvoimaa naisen keholle. Progesteronihormoni ylläpitää raskautta sekä laskee diastolista verenpainetta, se myös pehmentää kudoksia, jolloin verisuonet laajenevat ja esimerkiksi virtsaputki löystyy. Relaksiinihormoni on raskaus- ja imetysaikana erittyvä hormoni, joka niin ikään pehmentää side- ja lihaskudosta ja valmistaa kehoa synnytykseen. Kasvava kohtu muuttaa kehon painopistettä ja vatsalihaksiston voimantuotto muuttuu ja usein myös heikkenee. Raskausaika voi siis tuoda mukanaan myös haasteita, kuten turvotusta, suonikohjuja, virtsankarkailua, ummetusta, närästystä tai lantion alueen ja selän kipuja.

Äitiysfysioterapian tavoitteena raskausaikana on ohjata äitiä ylläpitämään muuttuvan kehon lihasvoimaa ja tarvittaessa helpottamaan äidin oloa ja lihaksiston herättelyä myös manuaalisen terapian keinoin. Jo alkuraskaudessa on hyödyllistä oppia liikkumaan siten, että keho olisi valmis tuleviin muutoksiin. Raskauden edetessä saat äitiysfysioterapiasta ohjausta turvalliseen harjoitteluun kasvavan vatsan ja synnytykseen valmistautuvan, pehmenevän, kehon kanssa. Vatsalihaksiston voimantuoton muuttuessa on kuitenkin tärkeää aktivoida syviä lihaskerroksia sekä huolehtia kehon takaketjun lihasten voimantuotosta ja lihashuollosta. Keskivartalon voiman ylläpidon ohella rintakehän liikkuvuudesta huolehtiminen helpottaa närästysoireita ja auttaa palleaa toimimaan vapaammin hengityksen aikana. Suonikohjujen ja erityisesti turvotusten hoito vaikuttaa kokonaisvaltaisesti äidin hyvinvointiin. Äitiysfysioterapiasta saat ohjausta kompressiotuotteiden käyttöön, kuten hoitosukkien ja sukkahousujen. Tehokas hoitomuoto turvotukseen on myös lymfanestekiertoa edistävä hieronta.

Lantionalueen, kuten häpyliitos- ja risti-suoliluunivelten (SI), kiputilojen helpottamiseksi on tärkeää pitää pakara- ja reisilihaksisto sekä alaselän lihaksisto hereillä ja vahvana. Joskus kehon painopisteen muutoksesta johtuvat lihaskireydet ylläpitävät selän- ja lantionalueen kiputiloja. Raskausajan hieronnasta on tällöin suuri apu. Joskus on tarpeen tukea kehoa myös ulkopuolelta lantio- tai selkä-vatsatuen avulla tai vähentää kehon kuormitusta jalkineiden avulla. Äitiysfysioterapeutti ohjaa sinua myös näiden tuotteiden valinnassa apuvälinetarpeen ollessa ajankohtainen.

Raskausaikana lantionpohjan lihaksistoon kohdistuu luonnollisesti painetta ja venytystä kasvavan kohdun myötä ja pallean toiminnassa voi tapahtua muutoksia. Tehokkain tapa huolehtia lantionpohjan lihaksiston optimaalisesta toiminnasta niin raskausaikana kuin synnytyksen jälkeenkin on huolehtia koko kehon lihaksiston voiman ylläpitämisestä ja pysyä omien voimavarojen mukaisesti liikunnallisesti aktiivisena. Loppuraskausajan harjoittelussa huomioimme myös asentojen valintaa siten, että vauvalla olisi kohdussa mahdollisimman paljon tilaa ja hänen olisi helppoa asettua suotuisaan tarjontaan synnytystä ajatellen. Loppuraskaudessa tärkeimmäksi asiaksi nousee äidin rentoutuminen ja hyvä olo, jotta synnytys käynnistyisi ajallaan ja sujuisi mahdollisimman hyvin. Äitiysfysioterapiassa voimme edistää mielihyvähormonien, endorfiinin ja oksitosiinin tuotantoa niin liikunnan kuin rentouttavan raskaushieronnankin avulla.

Jo raskausaikana äiti hyötyy lantionpohjan lihaksistoon tutustumisesta, kuinka lihakset aktivoituvat ja miltä lihasten rentouttaminen tuntuu. Lihaksistoon tutustumisesta on hyötyä tulevaa synnytystä ajatellen. Liikkeen ja liikkumisemme aikana lantionpohjan lihaksiston tulisi toimia automaattisesti. Lantionpohjan alueella mahdollisesti esiintyvät oireet raskausaikana tai synnytyksen jälkeen eivät koskaan johdu ainoastaan lantionpohjan lihaksiston voimanpuutteesta tai tietoisesta rentouttamiskyvyn heikkoudesta. Tällöin kyseessä on usean eri tekijän muodostama ilmiö, jossa jokaista äitiä tulisi auttaa ja ohjata yksilöllisesti.

Lämpimästi tervetuloa äitiysfysioterapiaan tärkeän matkasi aikana.