Fysias on asiantuntevaa fysioterapiapalvelua sekä PhysioPilates-ohjausta tuottava yritys.
Ydinosaamisalueita ovat äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia sekä tuki- ja liikuntaelimistön
fysioterapia.

 

YHTEYSTIEDOT

Puh. 044 2450 512

E-mail: ftanniina.sivonen@gmail.com

Mikä on vatsakapseli ja kuinka se toimii raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen?

Kehon tärkein tuki on keskivartalossa

Vatsakapselimme on kuin tynnyri, jonka kantena toimii pallealihas, seininä vatsa- ja selkälihakset ja pohjana lantionpohjan lihakset. Nämä kaikki lihasryhmät vaikuttavat toistensa toimintaan. Raskausaika luo haasteita vatsakapselin lihaksistolle. Vatsalihasten voimantuotto muuttuu suorien vatsalihasten venyttyessä sekä väistyessä sivulle kasvavan kohdun vuoksi. Venytystä syntyy myös suorien vatsalihasten välissä kulkevaan valkoiseen jännesaumaan, linea albaan. Vatsalihasten voimantuoton muuttuessa selkälihakset ottavat helposti osan vatsalihasten työstä kontolleen.

Erityisesti raskauden loppua kohden tärkein hengityslihaksemme, pallea, joutuu haasteiden eteen. Sen liikelaajuus vähenee sisäelinten painautuessa kasvavan vauvan johdosta lihasta vasten. Pallean vapaaseen toimintaan voimme vaikuttaa tutustumalla sen työskentelyyn hengitysharjoitusten kautta sekä huolehtimalla koko kehon lihaksiston hyvinvoinnista.

Raskausaikana kasvava kohtu luo painetta ja venytystä lantionpohjan lihaksistoon, jolloin lantionpohjan lihastyön tunnistaminen sekä lihasten rentouttaminen voi tuntua vaikealta. Raskausaikana on hyödyllistä tutustua lantionpohjan lihasten toimintaan tulevaa synnytystä ajatellen.

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksessä ponnistusvaihe valmistaa lantionpohjan lihaksistoa vauvan ulostuloon. Jos äiti on jo raskausaikana tutustunut lantionpohjan toiminnan tunnistamiseen, oikea-aikainen ja oikean suuntainen ponnistaminen voi tuntua helpommalta.

Synnytyksen jälkeen naisen keholla on uskomaton kyky toipua. Äiti voi kuitenkin kokea, että ryhtiä on haastava säilyttää tai on vaikeuksia pidätyskyvyssä. Jokainen äiti hyötyy lempeästä, kehoa herättelevästä harjoittelusta jo heti synnytyksen jälkeen. Viikkojen edetessä on tärkeää rohkaista äitejä liikkumaan, erityisesti mikäli liikunta raskausaikana on jäänyt vähäiseksi.

Välttämättä ensimmäisten viikkojen aikana oma keho ei ole tärkeimpänä äidin mielessä. Onneksi koskaan ole liian myöhäistä auttaa omaa kehoa toipumaan?