Fysias on asiantuntevaa fysioterapiapalvelua sekä PhysioPilates-ohjausta tuottava yritys.
Ydinosaamisalueita ovat äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia sekä tuki- ja liikuntaelimistön
fysioterapia.

 

YHTEYSTIEDOT

Puh. 044 2450 512

E-mail: ftanniina.sivonen@gmail.com

lantionpohjan laskeuma

Gynekologiset laskeumat

Raskauden ja erityisesti alatiesynnytyksen jälkeen erilaiset vatsanpohjan elinten laskeumat ovat hyvin yleisiä ja normaaleja. Kehon spontaanin palautumisen edetessä ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksen jälkeen laskeumien aste tyypillisesti pienenee vatsanpohjan sidekudosrakenteiden palautumisen johdosta. Gynekologisia laskeumia on useita erilaisia, jotka voivat ilmetä yksin tai yhdessä. Laskeumat luokitellaan neljään eri asteeseen, joista aste I on vaikeusasteeltaan lievin ja aste IV vaikeusasteeltaan haastavin. Lieviä laskeumia meillä monella on, emmekä välttämättä tiedä niiden olemassaolosta oireettomuuden vuoksi.

Laskeumat voivat kuitenkin aiheuttaa mm. virtsaamisen tai rakon tyhjenemisen haasteita, virtsankarkailua, ulostamisvaikeuksia, yhdyntäkipuja tai limakalvojen ärsytystä. Ensisijainen hoitomuoto laskeumien hoidossa on ennaltaehkäisy. Ohjaan raskausajan fysioterapiassa jokaiselle äidille lantionpohjan lihaksiston tunnistamis- ja voimaharjoitteet ja suosittelen harjoittelua toteutettavaksi synnytykseen saakka 2-3 päivänä viikossa. Lantionpohjan lihaksiston harjoittelu raskausaikana madaltaa myös lihaksiston lepojäntevyyttä. Raskausajan harjoittelussa korostuukin erityisesti rentouden saavuttaminen lihasaktivaation jälkeen.

Jos äiti epäilee raskauden ja synnytyksen jälkeen lantionpohjan laskeumaa, arvioin tilanteen vastaanotolla intrapalpaation eli sisätutkimuksen avulla ja tarvittaessa ohjaan asiakkaan naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle. Usein laskeumatilanteen ensisijaisena hoitomuotona on fysioterapia. Aluksi pyrimme lantionpohjan lihaksiston harjoittelussa lihaksiston vahvistamiseen painovoima-avusteisesti eli asennoissa, joissa vältämme paineen syntymisen vatsanpohjan elimiin. Koska kehomme on kokonaisuus, tulee lantionpohjan lihaksiston lisäksi arvioida koko vartalon lihaksiston voimantuottoa ja hallintaa, lihastasapainoa sekä liikkuvuutta, jotta pääsemme terapian edetessä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.