Fysias on asiantuntevaa fysioterapiapalvelua sekä PhysioPilates-ohjausta tuottava yritys.
Ydinosaamisalueita ovat äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia sekä tuki- ja liikuntaelimistön
fysioterapia.

 

YHTEYSTIEDOT

Puh. 044 2450 512

E-mail: ftanniina.sivonen@gmail.com

lantionpohjan laskeuma

Gynekologiset laskeumat

Raskauden ja erityisesti heti alatiesynnytyksen jälkeen erilaiset vatsanpohjan elinten laskeumat ovat hyvin yleisiä ja normaaleja. Kehon spontaanin palautumisen edetessä ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksen jälkeen vatsanpohjan lihas- ja sidekudosrakenteet tyypillisesti palautuvat täysin tai lähes täysin.

Gynekologisia laskeumia on useita erilaisia, jotka voivat ilmetä yksin tai yhdessä. Laskeumat luokitellaan neljään eri asteeseen, joista aste I on vaikeusasteeltaan lievin ja aste IV vaikeusasteeltaan haastavin. Lieviä laskeumia meillä monella on, emmekä välttämättä tiedä niiden olemassaolosta oireettomuuden vuoksi. Laskeumat voivat kuitenkin aiheuttaa mm. virtsaamisen tai rakon tyhjenemisen haasteita, virtsankarkailua, ulostamisvaikeuksia, yhdyntäkipuja tai limakalvojen ärsytystä.

Laskeuman syntyyn emme useinkaan voi itse vaikuttaa. Alatiesynnytyksen aikana lantionpohjan rakenteisiin kohdistuu monikymmenkertaiset voimat normaaliin, jopa hyvin aktiiviseen elämään verrattuna. Perintötekijöillämme ja hormonitoiminnallamme on suuri merkitys siihen, kuinka lantionpohjamme synnytykseen reagoi.

Jos äiti epäilee raskauden ja synnytyksen jälkeen lantionpohjan laskeumaa, arvioin tilanteen vastaanotolla intrapalpaation eli sisätutkimuksen avulla ja tarvittaessa ohjaan asiakkaan naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle. Usein laskeumatilanteen ensisijaisena hoitomuotona on fysioterapia. Koska kehomme on kokonaisuus, tulee myös laskeumatilanteissa arvioida lantionpohjan lihaksiston lisäksi koko vartalon lihaksiston voimantuottoa, kuormituksen jakautumista sekä kykyä hallita vatsaonteloon kohdistuvaa painetta niin arjessa kuin liikunnan tai urheilunkin aikana.

? Laskeuma ei ole este liikunnalle❗️

Sen sijaan liikkumattomuus voi ajan myötä lisätä laskeumaoireita tärkeiden lihas- ja sidekudosrakenteiden heiketessä ja menettäessä kimmoisuuttaan. Pohditaan enemmin miten liikumme, kuin mitä saamme tai emme saa tehdä laskeuman vuoksi??