Fysias on asiantuntevaa fysioterapiapalvelua ja voimaharjoitteluvalmennusta tuottava yritys. Ydinosaamisalueita ovat tuki- ja liikuntaelimistön
fysioterapia sekä äitiysfysioterapia.

 

YHTEYSTIEDOT

Puh. 044 2450 512

E-mail: ftanniina.sivonen@gmail.com

Hengitys ja vatsaontelon paineensäätely

Kun nauramme, yskimme tai aivastamme, vatsaontelon sisäinen paine kasvaa. Keskivartalon paineolosuhteet vaihtelevat myös liikkuessamme.

Hyvin usein lantionpohjan toimintahäiriöissä on kyse siitä, että keskivartalon paineensäätely ei toimi suotuisasti.

Syinä voi olla muunmuassa…

  • Vatsanseinämän heikkous
  • Ylityöllistetty selkälihaksisto
  • Voimaheikkous ylä- tai alavartalossa
  • Lihaskireydet missäpäin kehoa tahansa

Kaikki edellä mainittu sekä moni psyykkinen tekijä voi vaikuttaa heikentävästi pallealihaksen toimintaan. Jos pallean liikelaajuus supistuu, hengitys ei pääse virtaamaan vapaasti. Tällä on suora yhteys lantionpohjan rakenteiden toimintaan ja siihen, kuinka hyvin keho kykenee reagoimaan tilanteisiin, joissa vatsaontelon paineolosuhteet vaihtelevat. 

Kuvaan tätä ilmiötä usein työyhteisönä, jossa toisessa vuorossa työskentelee pallea ja toisessa vatsa-, selkä ja lantionpohjan lihakset. Sisäänhengityksen aikana pallea työskentelee ja toinen vuoro huilaa. Uloshengityksen aikana vuorot vaihtuvat, pallea lepää ja muut core-lihakset astuvat remmiin. 

Ilmiön ymmärtäminen on tärkeää monellakin tavalla hyvinvointiamme ajatellen ja erityisesti tutustuessamme oman kehon toimintaan.

Joka hetki ei ole mahdollista, eikä tarkoituksenmukaista tarkkailla omaa hengitystä, mutta treenin aikana se on hyvin merkityksellistä.